2015. december 29., kedd

Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Fülszöveg: Gyermekként számtalan mesét hallhattunk a szebbnél szebb hercegnőkről, királykisasszonyokról, amelyek szinte mind az és boldogan éltek, míg meg nem haltak fordulattal, a sírig tartó boldogság varázslatos ígéretével értek véget.
A valóságban azonban, ahogy a legtöbbünk esetében, úgy a hercegnőknél sem magától értetődő a boldog és gondtalan élet lehetősége. Sokan közülük ugyan koruk elbűvölő, bájos és nagyra becsült személyiségei voltak, de legalább ennyien akadtak közöttük olyanok is, akik gátlástalanul visszaéltek hatalmukkal, becsapták környezetüket, vagy eltékozolták a családi vagyont.


Stephanie von Hohenlohe hercegnő például náci kém volt. Sisi, a magyarok királynéja minden este nyers húsból készült arcpakolással tért nyugovóra. Clara Ward, az úgynevezett dollárhercegnő megszökött hercegétől egy cigányprímással, Rigó Jancsival.
Ha más nem is, annyi bizonyos, hogy mindannyian igazi hercegnők és ízig-vérig nők voltak. Kíváncsi a különc hölgyek nem mindennapi életére? A Botrányos hercegnők az ő történetüket meséli el.

Amikor először olvastam ismertetőt erről a könyvről, azonnal tudtam, hogy nekem ezt bizony el kell olvasnom. Igazam is lett, ugyanis egy nagyon jó olvasmányt tarthattam a kezemben.

A szerző egy rövid bevezető után azonnal belevágott a történetekbe, ahol olyan hercegnők és más magas rangú hölgyek életét vette nagyító alá, akik valamilyen módon nyomot hagytak a történelemben és koruk jelentős személyiségei voltak. Az életrajzokat különböző csoportokba osztotta, így egymás után több olyan nőről olvashatunk, akik hasonló tettek miatt váltak híressé vagy éppen hírhedté. Ami pedig ezzel a megoldással kapcsolatban nagyon tetszett, hogy az ókortól napjainkig válogatott a szerző az életrajzok közül, és ezáltal kevésbé ismert történeteket is olvashatunk.

Nekem ez a borító nagyon tetszik :)
Az egyes történetek igazságtartalma persze kérdéses, hiszen néhány esetben az alapjaikat csak szóbeszédek jelentik, ennek ellenére azt nem lehet megkérdőjelezni, hogy az írónő alapos kutatást végzett a könyv megírásakor. Persze ennek kapcsán azt is meg kell jegyeznem, hogy nem arról a fajta könyvről van szó, amit egy szuszra el lehet olvasni, hanem arról, aminek az olvasása során kisebb-nagyobb szüneteket kell beiktatni, hogy a történetek ne mosódjanak össze. 

A történetek között számomra akadtak igazán érdekesek és olyanok, amik nem igazán hagytak bennem mély nyomot. A kedvenceim közé tartozott Kijevi Olga és Lucrezia Borgia története, illetve Anasztázia Romanov hasonmásait taglaló rész. Összességében azonban nem mondhatok mást a könyvről, mint hogy egy érdekes könyvet olvashattam és örülök, hogy a  kezembe került Linda Rodriguez MacRobbie írása.

7 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy csinálod, de mindig megtalálod a fűzős-királylányos könyveket! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tűnik, tehetségem van hozzá, most is várakozik néhány a polcomon olvasatlanul :)

      Törlés
  2. Szia, nem tudod meg van -e ez a könyv pdf-ben is? Ha igen, le tudnád linkelni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Kérlek, ne kérj PDF-könyveket, nem foglalkozom ilyenekkel. Nézz be inkább a könyvtárba.

      Törlés
    2. Azért köszi,csak gondoltam hátha tudod.

      Törlés
    3. Azért köszi,csak gondoltam hátha tudod.

      Törlés
  3. Szia, nem tudod meg van -e ez a könyv pdf-ben is? Ha igen, le tudnád linkelni!

    VálaszTörlés