2016. december 10., szombat

Charles Dickens: Karácsonyi ének - Adventi nyereményjáték


Eljött ismét az adventi időszak, ezzel pedig elindult a nyereményjátékunk is. Épp mint tavaly összefogtunk három bloggertársammal és advent minden vasárnapján érkezik a játék új fordulója. A harmadik vasárnapon rám került a sor. Ezen a héten Dickens Karácsonyi énekéről olvashatjátok a véleményemet, bejegyzés végén olvasható kérdést megválaszolva pedig részt vehettek a nyereményjátékban.

Charles Dickens klasszikusát a legtöbbeknek nem kell bemutatnom, hiszen biztosan mindenki ismeri a mogorva Scrooge úr történetét, aki minden porcikájával elutasítja a karácsonyt. Ezek után jelenik meg neki halott üzlettársának szelleme, aki három másik kísértetet irányít hozzá. A szellemek feladata pedig nem más, mint hogy felnyissák Scrooge úr szemét és megértessék vele a karácsony ünnepét. 

Bármilyen furcsának is tűnhet, életem első 20 éve úgy telt el, hogy sohasem olvastam ezt a könyvet. Természetesen ismertem a történetet, emlékszem a Disney-féle változatra is, ahol Dagobert bácsi szerepelt Scrooge-ként, de Dickens eredeti műve sosem került a kezembe. Most hatalmas örömömre végre bepótoltam a lemaradást. Igazi karácsonyi történetről van szó és miközben a már ismert eseményekben elmerülünk, a mű tökéletes karácsonyi hangulatot teremt.

Összességében nekem tetszett a könyv. Jó érzés volt olvasni, elhozta az igazi karácsonyi hangulatot, azt, ami minden évben csak nehezen jön el számomra. Ahogy mindig látom az óriási karácsonyi hajcihőt és a turistáktól hemzsegő karácsonyi vásárokat, egy idő után mindig elunom a hatalmas felhajtást, aztán csak szenteste napján érzem azt, hogy igen, tényleg jön a karácsony és én tényleg várom. A karácsonynak testestől-lelkestől ellenálló Scrooge és a szellemek tényleg közelebb hozták az ünnepet. Ami különösen tetszett a történetben, az érzés, hogy a karácsonyt tényleges valójában mutatta be, abban a formában, amiről az ünnepnek szólnia kell(ene).

Egy kis érdekesség:
Advent kapcsán gondolom a legtöbbetekben már felmerült a kérdés, hogy honnan ered az adventi koszorú és a gyertyagyújtás hagyománya. A szokás egészen 1839-ig nyúlik vissza, amikor a német evangélikus lelkész, Johann Hinrich Wichern az általa alapított hamburgi árvaház hálótermében felállított egy fa gyertyatartót 23 gyertyával. A gyertyák közül 19 piros a munkanapokat jelképezte, míg a maradék 4 fehér a vasárnapokat.
A mai koszorúkon használatos négy gyertya szintén szimbolikus jelentéstartammal bír, a hitet, a reményt és a szeretetet jelképezik.

A nyereményjáték:
A bejegyzésben betűket kell keresgélnetek, amik egy könyv szerzőjét és címét adják. Olyan könyvről van szó, amit reményeim szerint még sikerül karácsony előtt elolvasnom :)
A játékhoz mindössze a kérdésre kell válaszolnotok, azzal pedig pluszpontokat szerezhettek, ha lájkoljátok a Facebook oldalamat, feliratkoztok a blogra vagy figyeltek Molyon. Ha mindhármat megteszitek, még több eséllyel indultok a nyereményért :)
A játék csütörtökig tart, az eredményhirdetés pénteken lesz. A nyertessel e-mailben veszem fel a kapcsolatot. Ha nem érkezik válasz 48 órán belül, akkor újra sorsolok. Csak Magyarországi címre tudok postázni! 

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése