2016. április 10., vasárnap

Háború és béke-minisorozat

Tolsztoj világhírű klasszikusáról mindenki hallott már, de a legtöbb ember nem vállalkozik arra, hogy az ezer oldalt meghaladó könyvet el is olvassa. Nos, én tökéletesen megértem azokat, akik így döntenek, ugyanis a regénnyel kapcsolatban a mai napig felemás érzéseim vannak. A korabeli nemesség életét bemutató részeket élveztem, de a számomra túlságosan is kielégítő csataleírások sokszor nagyon dagályossá tették a történetet, és be kell vallanom, hogy a háborús leírásokat sokszor követni sem tudtam. Ellenben el kell ismernem azt is, hogy valóban egy monumentális műről van szó, bár néhány utalás a korabeli orosz társadalom életére, mindennapjaira csak az olvasás befejezése után néhány hónappal lett világos számomra. A könyvvel való viszonyomról így nem is tudok tömören nyilatkozni, ugyanis voltak részei, amelyeket imádtam, de más jelenetektől az olvasás során, tizenkilenc éves lányként falra másztam.


 Amikor megtudtam, hogy a BBC sorozatot készített a Háború és békéből, arra jutottam, hogy a művel való felemás viszonyom ellenére teszek vele egy próbát, amit egyáltalán nem bántam meg. Eleinte bizonytalanul álltam a sorozathoz, a kukacoskodó, orosz szakos énem pedig árgus szemekkel leste a potenciális hibákat, amik abból fakadhatnak, hogy egy angol csatorna nyúlt Tolsztoj művéhez, de a történet olyan hamar magába szippantott, hogy félretettem minden aggályomat és hátradőlve élveztem a részeket. Először is le kell szögeznem, hogy a látványvilág egyszerűen fantasztikus volt, már önmagában emiatt is megéri megnézni a sorozatot.

Pierre, Natasa és Andrej
Persze nem a látvány volt az egyedüli erőssége ennek az adaptációnak, hiszen a színészek is kiválóan adták vissza az adott szereplők jellemét. A könyvben hatalmas kedvencem volt Andrej herceg, valójában sokszor miatta szedtem össze magam és rágtam át egy-egy unalmasabb részt. Aggódtam is, hogy mit fognak vele művelni a sorozatban, képtelen lettem volna elviselni, ha a karakterét elszúrják, de James Norton alakítására egy rossz szavam se lehet. Pierre karakterét is a könyvhöz méltón adták vissza, pontosan olyan irgalmatlanul idegesítőnek találtam, mint olvasás közben, a naivitását és a gyakori szerencsétlenkedését képtelen voltam elviselni. Natasát szintén nem kedveltem, de Lily James tökéletesen játszotta a szerepet. A többi szereplő is csodálatos volt. Nem is részletezem őket egyesével, hiszen sosem érne véget a felsorolás, de az öreg Bolkonszkij hercegen egyenesen elhűltem, hogy milyen jól sikerült az alakját visszaadni a sorozatban. A Nyikolaj Rosztovról szóló részek a könyvben is érdekeltek, de a sorozattal kapcsolatban azt is pozitívumként kell elkönyvelnem, hogy egy különösen jóképű Nyikolajt láthattunk a filmvásznon. Hasonló helyzet áll fenn Borisz Drubeckoj kapcsán is, bár arra nem is emlékeztem, hogy mi lett az ő sorsa a könyvben, de a sorozat segített az emlékeim felelevenítésében. Igaz, ebben a legnagyobb szerepet az őt alakító Aneurin Barnard játszotta, de legalább megvilágosodtam Drubeckoj kapcsán.

A történetvezetésben sem találtam semmi kivetnivalót, a készítők ügyesen vitték vászonra az eredeti történetet és pontosan annyi részt vettek ki a könyvből, amennyi szükséges volt. Természetesen a háborús jelenetek aránya számottevően kevesebb lett, a politikai fejtegetések szintén hiányoztak, de őszintén szólva, ezeknek vajmi kevés szerepük lett volna a sorozatban. Amire ezek közül feltétlenül szükség volt, az belekerült, a többi részt pedig én nem is hiányoltam. Amit hiányosságként tudok felróni, az nem más, mint az idősík kezelése. Gyakran fordult elő, hogy nem lehetett elég pontosan érzékelni, hogy két jelenet között mennyi idő telt el, ami fontos lett volna, hiszen egy olyan műről beszélünk, ahol az eltelt idő jelenthet napokat, heteket, hónapokat, de akár éveket is.


Ha összefoglalva, tömören kellene valamit mondanom erről a sorozatról, csak annyit írnék, hogy megéri megnézni. A szereplők, a cselekmény és a látványvilág egyaránt tökéletes lett, azon kevés könyvadaptációk egyikéről beszélünk, amiben tényleg nem találtam kivetnivalót. Én szerettem nézni, izgatottan vártam mindig, hogy legyen időm a következő részre, így mindenkinek csak ajánlom.

4 megjegyzés:

  1. Akkor teszem is fel a "megnézendő sorozatok" listámra! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy meggyőztelek! :) Majd mesélj, hogy tetszett :D

      Törlés
  2. Örülök, hogy ennyire tetszett neked! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én annak örülök, hogy írtál róla! :) A bejegyzésed nélkül biztos hónapokig húztam volna, hogy egyáltalán belekezdjek :))

      Törlés