2016. január 9., szombat

Ron Rash: Serena

Fülszöveg: A New York Times az év egyik legjelentősebb könyvének választotta.
A díjnyertes bestsellerszerző, Ron Rash a kapzsiság, a korrupció és a bosszú gótikus meséjét varázsolja elénk, amelynek középpontjában egy könyörtelen, erős és feledhetetlen asszony áll.
A cselekmény az 1930-as évek Amerikájában, az észak-karolinai hegyvidék vadonjában játszódik, hátterében az épp kibontakozóban lévő környezetvédelmi mozgalommal.

Valójában nem is tudtam, hogy mire számítsak ezzel a könyvvel kapcsolatban, hiszen a meglehetősen semmitmondó fülszövegből nem sok mindent tudtam meg a történetről. Ennek ellenére mindig a látóterembe került a regény, egy idő után pedig a kívánságlistámon landolt, majd egy rendelés során a kosaramba került. Időközben pedig utánaolvastam egy kicsit a könyvnek és amikor megtudtam, hogy a címszereplő Serena a mű főgonosza, egyre kíváncsibb lettem.

Nem is kellett csalódnom, ugyanis a Serena tipikusan az az olvasmány, ami minden szempontból rendben van. A történetvezetés és a hangulatteremtés kiváló volt,  azonban a regény legnagyobb erőssége maga a főszereplő. Serena hatalommániás, kegyetlen, pénzéhes asszony, aki folyamatosan átgázol az embereken, legyen szó akár üzleti vagy magánéleti problémákról. Senki sincs tőle biztonságban, a férje telepén dolgozó favágók pedig félnek tőle és csodálják is. Ezek után persze azt lehet hinni, hogy egy ilyen főszereplő jelenléte a könyv által nyújtott élményen is ronthat, de a szerzőnek sikerült úgy megalkotnia a művét, hogy ez egyáltalán nem így történt.

Ami pedig különösen tetszett, hogy hiába volt adott egy ilyen erős főszereplő, a regény többi alakjának is szentelt figyelmet az író. Megismerhetjük a favágókat, akik nap mint nap az életüket kockáztatják Pemberton telepén, illetve a környék azon lakóit, akiknek a sorsa valamilyen módon összefonódott a tulajdonos házaspáréval. (De erről inkább nem írok többet, félek, hogy elmesélem a könyv tartalmát:)

Egyetlen dolog van, amiben kivetnivalót találtam, az pedig a vége. Szívesen olvastam volna részletesebben arról,  hogy Rachel sorsa hogy alakult, aki Serena férjének szült gyereket. Nagyon zavart, hogy róla alig derült ki valami, ellenben a Serenát övező rejtélyeket tökéletes megoldásnak tartottam és ez is csak azt sugallta, amit a regény egésze. Serenáról csak azt tudhatjuk meg, amiről ő maga is akarja, hogy tudjunk. Ron Rash hihetetlen jól formálta meg a nő alakját, hozzá hasonló szereplőről még sosem olvastam. Mindenképpen megéri elolvasni, már csak a főszereplő nő elképesztő karaktere miatt is, hiszen ritkán találkozhatunk olyan könyvvel, amely egy ilyen erős és kegyetlen személyt állítana a középpontba.

9 megjegyzés:

  1. A vége Anyának sem tetszett annyira, ő is várta, hogy kiderüljön valami Serenáról.
    De örülök akkor, hogy tetszett a könyv! :)
    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szerettem :) Azt az egyet sajnáltam, hogy 3 hétig húztam az olvasását, pedig nagyon jó könyv...

      Törlés
  2. Pont most szereztem be ezt a könyvet, mert vonzott Serena antihős karakter miatta. :D Örülök, hogy ennyire tetszett neked! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, te mit fogsz szólni hozzá :D Éppen Serena az, aki miatt különleges lesz a könyv és le se tudtam volna tenni, ha nem kellett volna annyit tanulnom (ezért inkább száműztem szegény könyvet a fiók mélyére :D)

      Törlés
    2. Jó tudni ezt, alig várom, hogy olvashassam. :D (sajna csak akkor tudom kézbe venni, ha hazamentem a tavaszi szünetben, mert nem hozhattam magammal az egyetemre...)
      Már csak az nem tiszta, miért húzták le annyira a filmváltozatot. :D

      Törlés
    3. Biztos szeretni fogod te is :D (Hú, csak a tavaszi szünetben mész haza? Nekem csak 3 hetet kell kibírnom, aztán egy egész hónap szünet lesz, már nagyon várom :))
      A filmváltozatot most kezdtem el nézni, még a felénél se járok, de az feltűnt, hogy kicsit sokszor használják a szexet egyes jelenetek közötti átvezetéshez...

      Törlés
    4. Sajnos Dániából költséges lenne gyakran hazamenni... Hiába volt most szünet, már én is a következőt várom. :D
      Azon akkor már meg sem lepődök. Pedig biztos volt benne potenciál egy jó filmhez. :P

      Törlés
  3. Nem nyomasztó egy ilyen főhősről olvasni? Vagy legalább megkapta a magáét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem éreztem nyomasztónak, inkább nagyon érdekesnek és izgalmasnak. Végre nem egy tipikus, átlagos főhős :) Persze számítottam is rá, hogy Serena ilyen szereplő lesz. A végéről pedig inkább annyit mondanék, hogy a sors keze őt is elérte...

      Törlés