2015. december 13., vasárnap

Louisa May Alcott: Jo néni kincsesládája - Adventi nyereményjáték



Biztosan sokan nyomon követtétek a nyereményjáték korábbi fordulóit, amely ezennel a harmadik állomására érkezett. A játék során megismerkedhettek négy karácsonyi történettel és fordulónként egy-egy ország karácsonyi szokásaival.

Fülszöveg: Karácsony ünnepének közeledtével mi sem lehetne aktuálisabb téma éppen a szeretetnél, amelyre, mint vezérfonalra fűzi fel a kötet elbeszéléseit a romantikus széppróza mestere, Louisa May Alcott.
Egy nagymama számára mi más lenne a legszebb karácsonyi ajándék, ha nem az, hogy az egész családja köréje gyűlik ezen a szent napon; egy kisfiú töretlen reménnyel várja elveszettnek hitt tengerész édesapját; egy kislány tündért keres és rá is lel; karácsony szent éjszakáján valósággá válik egy legenda, miszerint éjfél után az állatok egy órára megkapják a beszéd képességét…

Megannyi érdekes és szívet melengető történet annak az írónőnek a tollából, akinek többek között a Kisasszonyok című regényt is köszönhetjük. A Kisasszonyokban Alcott saját gyerekkorából merített ihletet, és ezen írásai is e gyermekkor szivárványszínében ragyogó világába visznek. „Nincs mesekönyv, amely feleolyan csodálatos lehetne, mint körülöttünk ez a szép világ, ha tudjuk, hogyan kell olvasni” – mondja Jo néni, akinek kincsesládájából most kedvesebbnél kedvesebb, felemelő históriák kerülnek elő, örömére, épülésére felnőttnek, gyermeknek, korhatár nélkül.


Először is azt kell bevallanom, hogy bár az írónő könyvei régen felkeltették az érdeklődésemet, eddig nem olvastam tőle semmit és csak a játék bizonyult jó ösztönzésnek ahhoz, hogy végre megismerkedjek a szerzővel. Valójában az olvasás kezdete után tudatosult bennem, hogy novelláskötetről van szó, így az első élményem a könyvvel kapcsolatban a meglepetés volt, de hamar belerázódtam a könyvbe (annak ellenére, hogy nagyon ritkán olvasok novellákat).

A történetek, amiket olvashattam, elég sokfélék voltak. Akadtak olyanok, amiket különösnek találtam, de voltak olyanok, amik nagyon kedvesre vagy épp mulatságosra sikeredtek. A legtöbbjüket szerettem olvasni, és bár akadtak olyanok, amiket túlságosan sziruposnak éreztem, összességében megérte elolvasni a novelláskötetet. Nagyon érdekesnek találtam azokat a történeteket, amelyeknek az elbeszélője nem ember volt, a babásat és a tűset például nagyon ötletesnek találtam. Sajnos az omnibuszos már nem volt olyan érdekes, a lovasat pedig egy picit untam is.

Nem akarok egyesével minden történetről írni, ugyanis félek, hogy túl sokat elárulnék a tartalmukról, de azt mindegyikről el lehet mondani, hogy kedves, bájos írásokról van szó, amiket legalább egyszer megéri elolvasni. A viktoriánus kor, a kisasszonyok világa pedig csak egy plusz hangulatot kölcsönöz a történeteknek, amik szintén hozzájárulnak a könyv által nyújtott élményhez.

Néhány érdekesség az amerikai karácsonyokról:

Az Amerikába érkező puritán telepesek betiltották a karácsony ünneplését. Ez azt a helyzetet eredményezte, hogy például Bostonban az 1660-as években tilos volt megtartani az ünnepet.

A 19. században vált egyre népszerűbbé a karácsony, mára pedig az ország egyik legnagyobb ünnepévé nőtte ki magát.

A Mikulás hozza az ajándékokat 24-én éjjel, így a kibontásuk 25-én reggel történik.

Amerikában előszeretettel díszítik fel az emberek a házaikat az ünnepekre és a városok is fényárban úsznak, a Rockefeller Center előtt minden évben felállítják a híres karácsonyfát.

A nyereményjáték menete:

1. Válaszolj erre a kérdésre: Ki és mikor hozza az ajándékot az amerikai gyerekeknek?

2. Iratkozz fel a blogra vagy figyelj Molyon! (az egyik elég). Természetesen, akik már régebben megtették, azok is játszhatnak.

3. Írd meg e-mailben a választ a kérdésre és azt, hogy milyen néven iratkoztál fel/ figyelsz!

4. Csütörtökig lehet beküldeni a válaszokat, pénteken pedig sorsolok.

Figyelem, csak magyarországi címre postázunk!
A válaszokat erre az e-mail-címre küldjétek: anniekonyvesblogja2@gmail.com

A nyeremények, amiért hatalmas köszönet Lonette-nek :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése